?

Hvilket studie er riktig for meg og må jeg være motivert?

Kvinne 19 . 25 Oktober 2019
Spørsmål

Hei! Jeg har studert ett år etter vgs og nå skal jeg begynne på nytt studie igjen. Jeg har alltid vært skoleflink og likt å studere, men nå har jeg mistet motivasjon, føler meg dum, og vet ikke om jeg kommer til å klare å begynne på nytt studie og gjøre det bra. Jeg begynner også å tvile på om det er riktig studie jeg har valgt, men vet samtidig ikke om hva annet jeg skal studere om det ikke blir det... Hva skal jeg gjøre?

Kvinne (19)
Sosionomen svarer
Hei

Valg av utdannelse er en viktig og personlig avgjørelse, så jeg skjønner godt at du vil føle deg sikker på at du tar riktig valg. Du skriver at du har mistet motivasjonen og føler deg dum, og jeg lurer litt på hva det kan komme av? Har det noe med erfaringer fra det studiet du valgte å avslutte å gjøre? 

Vi kan miste motivasjonen når vi føler at vi ikke mestrer noe. Kanskje du ikke opplevde mestring på forrige studie? I så fall vil jeg oppfordre deg til å tenke litt på hva det var som førte til det? Kanskje du kan bli mer bevisst på hva du vil gjøre annerledes når du begynner på nytt studium? Det  å føle seg dum er ikke det samme som å være det, det er store sjanser for at dersom du opplever mestring igjen, vil du føle deg mer kompetent og mer motivert.

Jeg vil anbefale deg å sette opp en for/mot liste for hvorfor du bør studere det faget du nå skal ta fatt på og veie argumentene opp mot hverandre. Har du nok informasjon om faget og jobbmulighetene dine etterpå? Jeg vil også anbefale deg å snakke med en du stoler på om dette. 

De fleste studiesteder har et karrieresenter som tilbyr veiledningssamtaler. De kjenner problemstillingen du kommer med godt! Jeg legger ved en link til karrieresenteret ved UiO. Se også en liste over fylkesvise karrieresentre.

Jeg synes også du skal lese denne artikkelen fra psykologisk.no om motivasjon.

Hvis du trenger noen å snakke med, sjekk tilbudet ved din samskipnad her. 

Vennlig hilsen klinisk sosionom

Finner du ikke det du leter etter?